Akıllı teknolojilerle kolaylaşan hayatlar
Hayatımızın son iki yılını değiştiren pandemi, yaşam alanlarımızın da yeniden şekillendirmemize sebep oldu. Fazlaca vakit geçirdiğimiz ev yaşamlarımız, aynı zamanda birer ofis, cafe, restoran ya da spor salonu haline geldi. Haliyle değişen ihtiyaçlarla tek bir mekân içinde yaşama zorunluluğu, pratik çözümleri de beraberinde getirmiş oldu. Böylece zamanı iyi kullandığımız bir ev hayatı, önceliklerimizden biri haline geldi.
Peki, hangi teknolojilerden bahsedebiliriz? Bu sonunun yanıtını artık neredeyse evin tüm odalarına ulaşabilen farklı pratiklerle vermek mümkün. Yatak odasından mutfağa, salondan banyoya kadar evin farklı köşelerine uygun akıllı tasarımlar hayat kurtarıyor. Bu teknolojiler nasıl kolaylıklar vadediyor? Öncelikli hedef, her daim zamandan kazanma üzerine elbette. Fakat zaman kazanmanın yanı sıra zamanı kaliteli kullanma ve işleri pratik hale getirme konusunda akılcı çözümler sunuyor.
Yeni nesil ev teknolojileriyle nasıl anlaşıyoruz?
Pratikliğinin yanı sıra dekorasyonla uyumlu olmasına alışkın olmadığımız bu teknolojiler, gün geçtikçe daha estetik bir bakış açısıyla üretilmeye başladı. Hantal ve koyu görünümlerden uzaklaşan boyutlar, taşınabilir ve hafif alternatifleriyle hayatımıza dahil oldu. Böylece ev hayatımızın içinde artık her bir ürüne yer açmamız daha kolay ve görünümüyle çekici hale gelebiliyor.
Komplike bir çalıştırma sisteminden uzaklaşan, akıllı telefonlarımız üzerinden diğer tüm cihazlar gibi kumanda edilebilen basit ara yüzlere yönelmek, bu mekanizmaların kullanışlılığını artıran yönlerinden biri. Kablolardan uzaklaştığımız bu yüzyılda, karmaşanın geride kaldığı bir sistem, başlı başına bir hayat kolaylaştırıcı diyebiliriz. Taşınabilir, kullanılmadığında hızlı kaldırılabilir ya da kullanıma hazır hale çabuk getirilebilir detayların önemini unutmamak gerek.
Robot süpürgelerle başlayan bu serüven, akıllı çamaşır ve bulaşık makineleriyle, projeksiyon cihazları ve ev içi kameralarıyla, hava temizleme cihazları ve diafon sistemleriyle devam ediyor gibi görünüyor. Tüm bu teknolojilerin ortak noktası, kullanım sıklığı ve şekline göre kendilerini bireysel alışkanlıklara uyumlayabilmesi. Kullanıldığında az enerji harcayan, kullanılmadığında gereksiz harcamaları önlemek için kendini kapatan, sessiz çalışan teknolojilere yakından bakmaya ne dersiniz? İşte size son teknoloji birkaç öneri!
En yeni yaşam alanı teknolojileri
M1 Plus ürünüyle ViewSonic, şarjlı ve ultra kompakt bir gövdeye sahip bir projeksiyon. Böylelikle elektriğe bağlı olmadan evin her odasında ve hatta seyahatlerde bile dizi ve filmlerinizi izleyebilmemizi sağlıyor. Harman Kardon ses sistemine sahip olması, kablosuz olarak görüntü aktarımına izin vermesi ve IF Tasarım Ödülü almasıyla son yılların hemen her evde olması gereken ürünlerinden biri.
Hareket algılama özelliğiyle Yale iç mekân kamerası, evinizde bir hareket tespit edildiğinde telefonunuza anlık bildirim gönderen bir sisteme sahip, üstelik Wi-Fi ile çalışıyor. Akıllı telefonlar üzerinden kullanılabilen sistemi, sesli asistan sistemiyle oturduğunuz yerden cihaza komut vermenizi sağlıyor.
Dijital mutfak aleti Thermomix, online tarif platformu Cookidoo ile yemek yapmayı başka bir boyuta taşıyor. Farklı diyet alışkanlıklarına uygun buharda ya da kızartma gibi birbirinden farklı pişirme seçeneklerini tek bir üründe bir araya getiriyor. Cookidoo uygulamasıyla 12 farklı dilde dünya tariflerine ulaşabilmenizi sağlıyor, yemek yapma süresini kısaltıyor.
İç mekân bahçe cihazı Tiiun ile LG, ev yaşamında sebze ve yeşillik yetiştirme dönemini başlatıyor. Kolay bir kullanımla tasarlanmış olması, böceklenme ve olumsuz hava koşullarından bağımsız doğal yetiştiriciliği destekliyor. Sadece dört ile sekiz hafta içinde yeşillikler yetiştirebilme imkânı sunuyor. CES 2022 İnovasyon Ödülü’nün de sahibi.
Milyonlarca farklı renk seçeneğiyle yeni nesil bir aydınlatma olan Hue ürünüyle Philips, akıllı telefon üzerinden açılıp kapanma özelliğiyle uzaktan kumandalı bir ışık sistemi olarak kullanılıyor. Farklı kullanım modlarına uygun gözü yormayan ışık seçimleriyle farklı ambiyanslar yaratmaya uygun. Hafif ve farklı tasarım renkleriyle dekoratif oluşu da cabası.
Hazırlayan GÖKÇE KARAMAN ÖNEMCİ