Mutfağın yüksek enerjili rüya takımı
Yemeğe olan sevgileri ve yemeğe dair neredeyse her şey hakkında daha fazla şey öğrenme arzuları, onları şimdilerde ünlü bir yemek blogu sahibi yapmış bile. “Eat This!” isimli Instagram hesabının sahibi ve eat-this.org sitelerinin kurucuları Nadine ve Jörg çiftiyle keyifli bir sohbet ettik. İkili, amatör ruhun heyecanını her zaman taşıyan profesyonel perspektifleriyle sayfalarımızda…
Biz, Nadine ve Jörg’üz ve yemek yapmayı da yemeyi de seviyoruz. Biberlere karşı bir zaafımız var, fotoğrafçılık da yapıyoruz, mutfak bıçaklarına bayılıyoruz ve elbette veganız.” Instagram’da harika fotoğraflarıyla bize lezzet yolculuğu yaptıran “Eat This!” isimli hesabın sahipleri, eat-this.org isimli web sitesinin de yaratıcıları. Önce vejetaryen, sonra vegan olduktan sonra başlayan yemek maceraları, onları sadece sebze ağırlıklı yiyecekleri nasıl pişireceklerini öğrenmeye itmiş. Sonrasında ortaya çıkanlara baktıkça da çok eğlendiklerini farketmişler. Herhangi bir profesyonel eğitim almamalarına rağmen profesyonel görünüme sahip tarifler yaratan çiftin, on yıl önce blog’larını kurarken tek amaçları aile ve arkadaşlarıyla geliştirdikleri tarifleri paylaşmakmış. Profesyonel olma amacı gütmeden başlayan bu yolculuk, bu günlere getirmiş onları. Artık kendi tariflerini yaratıyor ve bu tarifleri kendi çektikleri profesyonel fotoğraflarıyla ölümsüzleştiriyorlar. “Tariflerimiz, sonuna kadar zorlamadan sağlıklı, sebze ağırlıklı bir mutfağı temsil ediyor. Biz salataları, smoothie’leri ve benzerlerini seviyoruz ama aynı zamanda sulu vegan tarifleri sunmaktan da çekinmiyoruz.” Vegan yemek kültürü her zaman gelişiyor, büyüyor ve gelişiyor. Çoğu insanın uzaktan bakıp söylediği sıkıcılıktan ise çok uzakta. Tariflerinin belirli bir teması yok, kolay ve basit olmalarıyla tanımlayabiliyorlar. Bir yandan da zorlayıcı ve ayrıntılı yemek tarifleriyle uğraşmayı da seviyorlar. Onlar için sebzeler her daim ön planda olmalı. “Gelişen yemek kültürleriyle birlikte birçok insan, hobi olarak yemek yapmayı tercih eder oldu. Aynı zamanda bazıları için de yemek yapmak sıkıcı hale geldi. Bize göre bu durum, tamamen yemek yapmanın ne kadar keyifli olduğu düşüncesinin ağır basmasıyla sonuçlanacak gibi görünüyor.” Onlar için yemekle ilgili her detay, ilham kaynağı olmak için yeterli. Mevsim sebzeleri, yeni baharat karışımları, kendilerinin topladığı ve henüz deneyimlemedikleri şifalı otlar, başka ülkelerin mutfaklarına ait belgeseller, yemek kitapları… Nadine ve Jörg için ilham kaynakları böyle uzayıp gidiyor…
Patates Karabuğday Köftesi
8 porsiyon köfte miktarında
Malzemeler:
- 500 gr. patates
- 150 gr. karabuğday
- 120 gr. panko ekmek kırıntısı
- 2 yemek kaşığı patates nişastası
- ½ yemek kaşığı maya gevreği
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- 1 ½ çay kaşığı soğan tozu
- ¼ çay kaşığı küçük hindistan cevizi
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
- 20 gr. maydanoz
- 4 yemek kaşığı kolza tohumu yağı
Patatesleri tuzlu suda 20 dakika pişirin. Karabuğdayı ise iki katı su ile 15 dakika pişirin. Ardından patatesleri soyun ve ezin. Pişmiş karabuğday, panko ekmek kırıntıları, maya pullarını karıştırın. Sarımsak, soğan tozu, hindistan cevizi, tuz, limon kabuğu rendesi ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. 15 dakika bir kenarda bekletin.
Yağı bir tavada ısıtın, köfteleri hazırlayın ve her iki tarafını da 5’er dakika kızartın. Vegan yoğurt, soğan turşusu ve limon dilimleri ile servis yapın.
Kavrulmuş Fıstık Köri
2 kişilik
Patlıcan için malzemeler:
- 350 gr patlıcan
- 2 yemek kaşığı fıstık yağı
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Köri için malzemeler:
- 175 gr. yeşil fasulye
- 100 gr. lahana
- 1 havuç
- 1 kırmızı soğan
- 1 yemek kaşığı fıstık yağı
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
- 3 yemek kaşığı soya sosu
- 1 çay kaşığı sambal sosu
- 1 çay kaşığı susam yağı
- 1 çay kaşığı beyaz şarap sirkesi
Patlıcanları 5×3 cm’lik parçalar halinde kesin. İnce kıyılmış sarımsak ve pul biber ile birlikte kızartın. Fıstık yağı kızarana ve yumuşak olana kadar düşük ya da orta ateşte kavurun ve tuz ekleyin.
Köri için ise fasulyeleri ikiye bölün ve lahana, havuç ve soğanı lokma büyüklüğünde doğrayın. Bir veya iki kez karıştırarak fıstık yağında yaklaşık 3 dakika kızartın. Sosunuzu hazırlayın. İnce kıyılmış sarımsak, fıstık ezmesi, soya sosu, sambal sosu ve susam yağını karıştırın. Sirkeyi de eklemeyi unutmayın. Bu sosu sebzelere ekleyin ve kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin. Yaseminli pirinç üzerine közlenmiş patlıcan ile servis edin.
Hazırlayan GÖKÇE KARAMAN ÖNEMCİ
Fotoğraf NADINE HORN, JÖRG MAYER