Farklı hayatları birlikte yaşamak

California’da, dört bir yanı açık alan kurgularıyla tasarlanmış, 455 metrekarelik bir alan içinde konumlandırılmış Laurel Hill Residence projes Assembledge+ mimarlık imzasını taşıyor. Güney California iklimine uyumlu ve çağdaş mimarının eşsiz örneklerinden biri olan ev, Assembledge+’in sahibi olan mimar David Thompson’a ait.

Dış mekanda kullanılan mobilyalar, Gloster marka. Assembledge+ tarafından tasarlanan özel yapım bir şömine ile hareketlendirilmiş bir alana sahip. 
Havuz kenarındaki şezlonglar Gloster markasından tercih edilmiş.

Duvarların yerini camların aldığı bir açık hava yaşamı var burada. Oldukça geniş bir alan kullanımı olan evde, iç mekanda olduğu kadar dış mekanda da farklı bölümlerde günün her saatinin geçirilebileceği geniş alternatifler tasarlanmış bir projedeyiz. Sessiz, modern ve renkli köşelerle sürprizler yapan ev, Assembledge+ Mimarlık’ın son projelerinden biri. Bu Laurel Hills Residence projesinde iç mimari tasarım, Susan Mitnick Design Studio imzalı. Peyzaj tasarımı ise Fiore Landscape Design firmasına ait. Huzur duygusunu hissettiren projenin mimar ve iç mimarları evin tarzını şöyle özetliyor: “Projelerimizin çoğunda olduğu gibi, bu evde de, özellikle Güney California geleneğine ve iklimine dayanan çağdaş ve modern tasarım hakim. Bu, çevresine uyum sağlayan, kendisinin de çevrenin bir parçası olduğunu hissettiren ve doğal dokusunu besleyen bir mimari demek.”

Salon bölümündeki tüm koltuklar RH Modern markasına ait. Sehpa ise özel olarak tasarlanmış. Aydınlatma ve tabureler ise Cu† Home markasına ait. Andlight markasına ait aydınlatma, köşedeki Eames koltuk ve özel tasarım kütüphane ile eğlenceli bir stil oluşturulmuş. Yan sehpa CB2 markasından seçilmiş. Halı ise Mehraban marka Albatros isimli özel tasarım malzemeli. Bu alandaki kanepe, eski bir kanepenin yenilenmesiyle yeniden tasarlanmış. Yastıklar Libeco markasından, sandalye Eames’den alınmış. Masa ise özel tasarım.

Evin dış bölümünde kırmızı renkli sedir ağacından ahşap malzeme tercih edilmiş. Boyanmış, çimento levhalarla tasarlanmış ve camla tamamlanmış diğer duvarlar, dış mekanla şeffaf olmasını istedikleri uyumu kusursuz bir şekilde tamamlamış. 2,5 yıl süren projede ev sahiplerinin mimar oluşunun kuşkusuz etkisi var. “Ev sahibi aynı zamanda mimar; Assembledge+’in yöneticisi ve kurucusu David Thompson. Thompson, eşi ve iki çocuğuyla yaşadığı bu evde, doğa ile iç içe olmak ve Güney California iklimini sonuna kadar hissetmek için bir yaşam alanı kurgulamak istedi, öyle de oldu.” İlk olarak, aile üyelerinin her birinin ihtiyaçlarını karşılamak için ayrı, özel ve samimi ev alanları istenmiş. İkinci olarak da mimari toplantılarını ve resmi akşam yemeklerini organize edebilmeyi kolaylaştırmak için ev ile bağlantılı iki ayrı alan çalışılmış. Yani, evin kamuya açık ve özel olmak üzere iki farklı konumlandırma planı var.

Evin çoğu alanında duvarlar yerine kullanılan camlar, yaşam deneyimini doğayla iç içe bir çizgide özgürleştirmek için tercih edilmiş.

Ev, bir dizi cam koridorla birbirine bağlanan üç alana (yaşam, uyku ve misafir) bölünmüş. Kesintisiz eğlence için tasarlanan mutfak, kahvaltı salonu ve yatak odası arasındaki akışkanlık, şeffaflık ve hafifliğin uyumunu besliyor. Büyük pencereler, çatı pencereleri ve cep kapıları, evi doğal ışıkla dolduruyor, ahşap zeminler ve mermer tezgahlar son dokunuşu yapıyor. Beyaz meşe parke zeminler ve mermer tezgahlar, eve biraz sıcaklık vermek için iç mekanın ana malzemesi olarak seçilmiş. Doğa ile iç içe olmak, birincil hedeflerden biriymiş; yaşam deneyiminin mümkün olduğu kadar çok doğal manzarasıyla etkileşime girmesine izin vermek istemişler. Çevredeki ağaçlar ve tepeler bina kabuğu olarak baz alınmış ve evin dış duvarları bir dizi bölme duvar olarak yeniden düşünülmüş. Sadece iç mekanları dışsallaştırmak yerine dış mekanlar da içselleştirilmek istenmiş. Zeminler, iç mekanla iç içe geçmiş durumda ve evin stili, derin katmanlı görüş alanlarına bölünmüş.

Evin antresindeki mermer blok alan, KalcuŽa mermerinden. Bronz aydınlatma ise Jonathan Browning tarafından tasarlanmış ve Rameau isimli bir tasarım. Thomas Lavin markasından alınmış. Antika bank ise ev sahibinin büyükbabasından kalma. Doğal pirinçten tasarlanan Line isimli aydınlatma, Douglas & Bec markasına ait. Yemek masası, Reeve Schley tarafından özel olarak tasarlanmış. Sandalyeler ise B&B Italia’nın Metropolitan sandalyeleri. Duvardaki tablo, sanatçı Christina Craemer imzasını taşıyor. 
Mutfakta kullanılan dolaplar, özel olarak yaptırılmış. Mermer tezgahı, KalcuŽa mermerinden seçilmiş. Ankastreler, Wolf ve Sub-Zero markalarının ürünleri. Armatürler ise evin diğer alanlarında olduğu gibi özel olarak üretilmiş. Bar sandalyeleri, CB2 markasının.
Pencere önündeki oturma alanı, özel tasarım. Thomas Lavin markasından alınmış minder kumaşları, Mark Alexander tasarımı. Yan tara›aki dekoratif kase ise antika.

“Renk patlamaları ile nötr tonlar bir arada… Örneğin, mutfak koyu renge boyalı duvarlardan oluşuyor, ancak meşe zemine karşı mermer tezgahlar aynı alanda kullanılıyor. Ev sakin bir yerleşim sokağında yer alıyor. Binanın kendisi ile aynı malzemelerden oluşan bir bahçe kapısıyla çevreleniyor. Bahçe kapısından girdiğinizde, yabani otlarla kaplı beton döşemelerden oluşan bir yürüyüş yolu, zeytin ağaçlarıyla dolu sakin bir avludan geçen ön kapıyla karşılaşıyorsunuz. Evin mimari yapısında ortak alanlar batıdaki bölümde, özel alanlar doğudaki bölümde yer alıyor ve cam bir koridorla birbirine bağlanıyor.

Yatak odasının ortasında bir odak noktası oluşturmuş yatak, Urban OutœŽers marka. Yatak ve minderler ise CB2 markasından seçilmiş. Yatak odasındaki aydınlatmalar, GaloŽi & Radice markasına ait Bolle Sole isimli bir ürün. Yatak tekstilleri ise JG Switzer ve Dacha Home’dan seçilmiş. Dekoratif yastıklar Dacha Home markasının Antik Türk isimli koleksiyonundan. Peluş yaygı, yine Mehraben markasına ait. 

Hazırlayan GÖKÇE KARAMAN ÖNEMCİ

Fotoğraf MATTHEW MILLMANN

Yorum yaz