Zamanın ötesine uzanan İznik Mavi Çini
Yüzyıllar geçiyor, stiller değişiyor fakat bazı detaylar, tüm değişkenlerin ötesinde ilk sırada olmaya devam ediyor. Bunlardan biri hem geleneksel hem de ikonik görünümüyle İznik çinileri. Bu sayfada hem çinileri yakından tanımak için önemli bilgileri hem dekorasyonda nasıl kullanacağımıza dair deneyimleri bulacaksınız.
Dünya literatürüne “üretilmesi imkânsız seramik” olarak geçen İznik çinisi, oldukça kıymetli. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında üretimine başlanan eserlerin kaybolmaması, günümüze kadar ulaşması ve hatta gelecek kuşaklarla da tanıştırılması için İznik Mavi Çini, tasarımlarını zenginleştirmeye devam ediyor. Biz de dekorasyona şıklık katan, yaşam alanlarının kalitesini yükselten ve herhangi bir stil ve renkle uyumlanma ihtiyacı duymayan çinilerden ilham almak istedik. Sofistike, yüksek enerjili ve fark edilen tasarımlar, tek bir dokunuşla hareketlendirmek ve zenginleştirmek istediğiniz köşelerde harika seçimlerden biri. Bir yan sehpa üzerinde köşeden aydınlatan bir abajurdan orta sehpada kullanabileceğiniz minik aksesuarlara, banyo ve mutfak yüzeylerinizde zenginleşen karolardan gün ortası keyifli kahve molalarına eşlik edecek kupalara kadar çiniyi cesaretle kullanabilmek mümkün. Mevsimlere bağlı kalmadan beyazlarla, lacivertlerle, terracotta ve bej tonlarıyla hoş birliktelikler yaratmak ise keyifli çözümlerden biri. Özellikle evimde tercih ettiğim “Cami Lambası” isimli dekoratif ürünle, konsol üzeri gibi odak noktası alanları tek bir dokunuşla yeniden tasarlamak, favorilerim arasında.
İznik Çinisi hangi özellikleriyle tercih ediliyor?
- Gövde üzerindeki gözenekli dokusu nedeniyle nemi emiyor ve üstü sırla kaplı olduğu için rutubeti dışarıya vermiyor. Dolayısıyla bakteri ve küf oluşumuna engel oluyor.
- İçerdiği yüksek oranda kuvars nedeniyle ısı yalıtımı sağladığı için ortamı kışın sıcak yazın serin tutma özelliğine sahip.
- Kullanılan renkler metal oksitlerin kalsinasyonuyla üretiliyor ve bu yüzden çiniler yüzyıllar boyunca canlılığını koruyor.
Hazırlayan Gökçe Karaman Önemci