Küçük yaşam alanlarının en yenisi
Son yıllarda sıkça karşımıza çıkmaya başlayan bir yaşam sistemi: Tiny House. Kompakt, olması gerektiği kadar ve farklı bir hayat tarzının lokomotifi. Kayseri’deki Tinx House’un yaratıcıları Neslihan Pekcan ve Hasan Ayata, yaşam alanı tasarımlarına fonksiyonel çözümler getiriyor.
Tiny House projeleri, minimumda ihtiyaç duyduklarınızla kurgulanan kompakt bir yaşam anlayışı olarak karşımıza çıkıyor. Yaşadığımız süreçte tüketim döngüsünden çıkarak daha minimal bir yaşama doğru tercihlerde bulunmaya çalışıyoruz. Neslihan Pekcan ve Hasan Ayata tam da bu mantıktan hareket etmeyi tercih etmiş: “Bizim amacımız küçük ev olarak tanımlanan Tiny House projelerine farklı bir bakış açısı getirmekti. Atıl alanlardan, gerek duyulmayan ya da bulunsun diye yapılan depolama alanlarından kurtulmak ve fazla eşyadan kurtulma sürecinde yaşam alanlarımızı en verimli şekilde kullanmak, birden çok işleve sahip fonksiyonel tasarımlarla, temel ihtiyaçlarımızı doğru belirlemek; kısacası betonarmeden uzak, doğa içinde hem küçük ölçeklerde bir yaşam hikayesi sunmak temel amacımız oldu.”
Aslına bakacak olursak Tinx House için, Tiny House terimi tam karşılığı olduğunu söyleyemiyoruz. Günümüz şartlarında baktığımız zaman yaklaşık son 50 yıldır yaşam alanlarımızı yüksek katlı konutlar, Fransız balkonlu ya da balkonsuz yapılar oluşturuyor. Bu yaşam alanlarının getirdiği dezavantajlar olarak standartlaştırılmış mimari ve iç mimari, iç mekanda kullanılan endüstriyel malzemeler ve en önemlisi doğadan uzaklaşan bir yaşam tarzı artık insanları yeni arayışlara yönlendiriyor. “Bu doğru arayışa karşılık Tinx House olarak kullanıcıya özgü bir iç mimari tasarım ile doğal malzeme kullanımını sunuyoruz. Pandemi sürecinde yaşanan olumlu bir uyanışın etkisiyle, büyük şehirlerden kaçmak ya da alternatif bir yaşam için tasarlanan bu evlere dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun bir ilgi oluştu. Şu an hızlı verilen kararlar neticesi olarak sadece kalıpsal beklentiyi karşılayacak projeleri görebiliyoruz. Tam da bu noktada tasarladığımız Tinx House, bu tip evlerin aslında çok da küçük olması gerekmeden de aynı prensiplerde ama kişiye özel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde de tasarlanabileceğini uygulayarak göstermek istedik. İlerleyen yıllarda aslında Tiny House un sadece mini yaşam alanı olmadığını ve sürdürebilir konut ihtiyacına da cevap verebileceğini göreceğiz. Betonarme yapım maliyetlerinin de ciddi yükseliş göstermesi Tiny House projelerini bir hayli avantajlı kılacaktır.
Küçük ölçekli bir alanda ve olabildiğince kompakt bir hayat içinde yaşamanın iç mimari açıdan avantaj ve dezavantajları neler peki? Şehir insanları olarak her geçen yıl artan hesapsızca bir enerji tüketimimiz ve bunun bedelini maddi ve ruhsal olarak ödememiz, bizleri daha bilinçli ve tasarruflu yaşamaya zorluyor. Yaşamsal ihtiyaçlarımızı minimize ederek daha yoğun teknoloji kullanımını yeni yaşam tarzımız olarak şekillendiriyoruz. Bu anlamda Tiny House’ların bu yaşam tarzına cevap vermesi en büyük avantaj. Günümüz dünyasında meslek farkı olmadan doğanın içinde uzaktan çalışabilme imkanınız varsa, çok küçük ya da çok büyük bir ev olması gerekmeden ihtiyaçlarınıza göre tasarlanması, betonarme yapılara kıyasla üretim maliyetinin daha düşük olması avantajlar arasında yer alıyor. Yeni bir yapı oluşumu olması nedeniyle imar kanunlarında henüz net olarak kriterlerinin belli olmaması önümüzdeki dezavantajlardan biri gibi görünse de, dünyada bu tip regülasyonların uygulanmaya başladığını gözlemliyoruz. “Ayrıca bireysel sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji verimliliğinin (güneş, su, rüzgar), bu tip yapılara olan talebin çoğalması ve teknolojinin gelişmesi ile maliyetlerinin düşerek; şu an yapılan uygulamalarda olan ana şebekeye bağlı kalma gerekliliğinin azalacağını düşünüyoruz.”
“TINX HOUSE PROJELERİNDE ÖNCELİĞİMİZ, YILLARCA BİZLERE DAYATILAN HIZLI İMALATA UYGUN, EKONOMİK VE İNSAN SAĞLIĞININ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMADIĞI MALZEMELERİ BİR KENARA BIRAKIP MAKSİMUM DOĞALLIKTA VE ESTETİK KAYGILARLA MALZEME TERCİHLERİMİZİ YAPMAK. ÇÜNKÜ İNSANLARIN YAŞADIĞI MEKANLARLA ARASINDA DUYGUSAL BİR BAĞ KURDUĞUNA İNANAN TASARIMCILAR OLARAK DOKUNDUĞUMUZ MALZEMELERDEN KEYİF ALINMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ.”
Tiny House tasarlarken bazı uygulama aşamaları üzerinde çalışılıyor. “Hem mimari hem de iç mimari olarak ayrı ayrı kullanıcı taleplerinin bütününe cevap verebilmek adına gerek tasarımcı kadromuz, gerekse üretim tesisimiz anlamında bütün uygulama aşamalarında bulunuyoruz. Daha çok mimari yapı formu olarak A-Frame diye adlandırdığımız üçgen çatı formunda farklı metrekare çalışmalarımız oluyor. Mimari anlamda hacimsel, kaplama malzemeleri ve cephe boşlukları taleplerini projelerimize uyarlayabiliyoruz. İç mimari de ise tamamen kullanıcının yaşam hikayesine uygun plan bazlı çalışma sonrası özgün bir iç mimari proje çalışması yapabiliyoruz.”
Neslihan Pekcan ve Hasan Ayata’nın bu projede bir araya gelme hikayelerini sorduk. Neslihan Pekcan: “Hasan Ayata ile Clubhouse’da tanıştık ve devamında hem mesleki hem de dostluk paylaşımlarımız arttı. Kendisinin üretmek istediği bu proje yolculuğunda karşılıklı verimli bir bilgi paylaşımımız oldu. Yaptığımız işlere gösterdiğimiz özen, disiplin ve gerçekçi olmak bizi bu projede bir araya getirdi. Diğer yapılan örneklere göre, Tinx’e bakış açımızın ekip çalışması olarak fark yarattığını ve uygulayarak gerçeğe dönüşmesinden dolayı farklı tecrübeler kazandığımızı düşünüyorum. Mesleğimizde bu tip paylaşım projelerinin artacağını düşünüyorum.” Hasan Ayata: “Neslihan ile geçtiğimiz yıl sosyal medya platformunda tanıştık. Uzun süre kendisinin iç mimari üzerine sohbetlerinde birçok değerli meslektaşlarımızla da tanışma ve paylaşımda bulunma fırsatımız oldu. İç mimariye birçok farklı yönden bakış açısının olması Tinx House projesinin doğmasına ve bir arada keyifle çalışma fırsatına dönüştü.”
Tinx House projelerinde Eurocode Statik hesaplarına uygun şekilde tasarlanıp üretilen su, elektrik, ısıtma gibi uygulamalar var. Yalıtım konusu ise konum şartlarına göre mühendislik hesapları yapılarak şekilleniyor. Bunun dışında elektrik altyapısı olarak yangın durumuna özel kablo tesisatı kullanılıyor. Tiny House kullanıcılarından da üretici firmalara öncelikli bu konular hakkında mühendis onaylı projeleri talep etmeleri öneriliyor. Tinx House olarak ilk etapta alansal konfor da göz önünde bulunduruluyor ve taşınabilir sistem çözümünden ziyade de-monte sistemi ile ilerleniyor. Taşınabilir evlere olan yoğun talebe karşın 2023 yılı için özgün tasarıma sahip taşınabilir Tinx House projelerini görmeye devam edeceğiz. “Bu yeni yaşam modeli tabii ki bazı önemli GYO’ların dikkatini çekmekte ve hızlı bir şekilde hazır arsa üretimini oluşturmaktalar. 30 konut üzeri butik proje başlangıçlarını takip ediyoruz. Ekolojik köy konsepti ile başlayan bu projelerde görüşmelerimiz devam ediyor. Diğer yandan hedefimiz Tinx House’ları yurtdışında uygulamak. Yurtdışına göre işçilik ve malzeme maliyetlerimizin daha düşük olması nedeniyle avantajlı olduğumuzun farkındayız.”
Soley Aydınlatma’dan Fiberli marka led aydınlatmalar tercih edilmiş. Salon alanında özel tasarım ahşap yemek masası üzerinde endüstriyel sarkıt armatürler düşünülmüş.
GAZHANE İSTANBUL, BELTUR PROJESİ
“Ülkemizde son yıllarda tamamlanan en önemli kültürel projelerinden Gazhane’de bulunmak bizler için çok büyük önem arz ediyor. Beltur için tanımlanan dört farklı alanda iç mimari proje çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Alışılagelmiş belediye yeme-içme alanlarının aksine yeni yönetimin vizyonu ile mekanlarda özel sektör konforunda ve estetiğinde çalışmalarımızı sürdürdük. Restoran – burger – cafe – dondurma konseptlerini ilk defa oluşturarak bu saygın yapıların içine minimal çizgilerimizle malzeme bütünlüğünü de sağlayarak tasarladık. Kontrollü renk seçimleri ve özgün hareketli donatılarla da İstanbul halkına keyifli yeme-içme alanları oluşturduk.”
Hazırlayan GÖKÇE KARAMAN ÖNEMCİ